Ambalaje din Carton cu PLA

Ambalaje din Carton cu PLA - S-Pack

PLA este un poliester (polimer care conține grupa ester) realizat din: acid lactic și lactid. Acidul lactic poate fi produs prin fermentarea bacteriană a unei surse de carbohidrați în condiții controlate.
În producția la scară industrială de acid lactic, sursa de carbohidrați de alegere poate fi amidonul de porumb, rădăcinile de manioc sau trestia de zahăr, făcând procesul durabil și regenerabil.

Cercetările sunt în desfășurare pentru a găsi metode și mai ecologice și mai ieftine de producere a PLA. În plus, produsele agricole în sine, reziduurile de cultură, cum ar fi tulpini, paie, coji și frunze, pot fi procesate și utilizate ca surse alternative de carbohidrați.
Reziduul care nu poate fi fermentat poate fi folosit ca sursă de căldură pentru a reduce utilizarea hidrocarburilor derivate din combustibili fosili.

Avantajele de mediu ale PLA

PLA este biodegradabil în condiții comerciale de compostare și se va descompune în douăsprezece săptămâni, făcându-l o alegere mai ecologică când vine vorba de materiale plastice, spre deosebire de plasticele tradiționale, care ar putea dura secole pentru a se descompune și ajunge să creeze microplastice.

Procesul de fabricație pentru PLA este, de asemenea, mai ecologic decât cel al materialelor plastice tradiționale fabricate din resurse fosile finite. Potrivit cercetărilor, emisiile de carbon asociate producției de PLA sunt cu 80% mai mici decât cele ale plasticului tradițional (sursă).

PLA poate fi reciclat deoarece poate fi descompus în monomerul său original printr-un proces de depolimerizare termică sau prin hidroliză. Rezultatul este o soluție de monomer care poate fi purificată și utilizată pentru producția ulterioară de PLA fără nicio pierdere a calității.

Cu toate acestea, infrastructura de reciclare pentru PLA nu a fost încă extinsă, în principal pentru că piețele finale pentru materialul reciclat nu au fost dezvoltate.

În timp ce reciclarea PLA ar putea fi o soluție viabilă în viitor, în prezent recomandăm compostarea ca opțiune preferată la sfârșitul vieții, mai ales că ambalajele pentru serviciile alimentare sunt adesea contaminate cu resturi alimentare, ceea ce face reciclarea nepractică.

Dezavantaje PLA

PLA are o mulțime de avantaje, dar există și unele dezavantaje. Acestea includ impactul asupra mediului asupra solului și apei decât cultivarea culturilor și utilizarea îngrășămintelor (chiar dacă în 2019, bioplastica a reprezentat 0,016% din totalul utilizării terenului, iar proiecția pentru 2024 este de 0,021%, vezi secțiunea următoare (sursa)

În plus, ambalajul din plastic PLA poate fi mai scump decât omologii săi convenționali din plastic datorită numărului de pași necesari în procesul de producție. Cu toate acestea, pe măsură ce PLA devine mai disponibilă, intră în joc eficiența de scară, ceea ce înseamnă că costul poate scădea.

RELATED ARTICLES